Silves Castle Hillside

This intervention addresses both the design of hillside access routes to the Castle and a new entrance area containing a service building. These functionally diverse areas connect in the “two palm tree square’ at an intermediate height where the service building is located. Two pedestrian routes and a mixed pedestrian and restricted traffic route were established from the surrounding streets to create visual approaches that frame views over the Castle walls.

This system is characterized by a clear functional hierarchy where the main route and secondary links limit access to vulnerable points where the hillside is prone to degradation. A system of alternating paths of wooden decking and fine gravel start from the existing terraces to allow a gradual approach to the entrance of the Castle with scenic views over the city and countryside.

Project Gallery


Project Map

View Larger Map